Trädgård och träd går hand i hand

  1. Trädfällning24
  2. Nyheter
  3. Trädgård och träd går hand i hand

En trädgård utan träd är ingen vanlig syn, och det är inte konstigt. Träden utgör ofta grunden i trädgården och fyller flera olika funktioner: insynsskydd, bullerskydd, vindskydd, skugga under varma sommardagar och vissa ger till och med frukt.

Men numera har många av oss små villa- och eller radhusträdgårdar där det inte finns så mycket plats för träd. En trädgård utan träd vill man ju inte ha men det går inte att välja vilket träd som helst. I en liten trädgård måste trädet få tillräckligt med plats för att växa, annars måste det flyttas. Det första steget är därför det viktigaste: att välja rätt plats och rätt träd.

Att tänka på när du ska välja rätt träd

Trädgård och träd är något som går hand i hand. Har du inga träd i din trädgård men funderar på att investera i ett så finns det en del att tänka på. Här är en lista på vad du kan tänka på vid val av träd till din trädgård.

  1. Storlek på din trädgård

Du som har en stor trädgård har självklart fler valmöjligheter, men du behöver inte oroa dig om din trädgård är liten. Det finns träd som passar för de allra minst radhustomterna också. Det finns till och med träd som kan odlas på balkongen.ecology-2985781_1920

  1. Rätt träd för rätt zon

För att trädet ska trivas är det viktigt att den planteras i rätt zon. Persikor är exempelvis enkla att lyckas med om du är sugen på något mer exotiskt. Sorterna ’Frost’ och ’Riga’ klarar ner till 30 minusgrader och fungerar ändå upp till zon 3. Valnöt är också ett spännande träd som kan fungera upp till zon 4.

  1. Trädgård med träd som blommar

Träd blommar olika och har olika funktioner. Är du intresserad av en vacker blomning är körsbärsträd ett säkert val. Även magnolian bjuder på bedövande vacker vårblomning på bara kvistar. Blommor är däremot känsliga för frost.

  1. Rätt placering

Det viktigaste av allt när det kommer till att välja träd är egentligen att välja rätt plats i trädgården. Kontrollera noga hur stort ditt träd kommer bli och hur snabbt det växer. Undvik att plantera trädet direkt i gräsmattan eftersom gräset stjäl näring.

 

Att ta hand om sin trädgård och träd

När ett träd väl har planterats i en trädgård är det viktigt att den får mycket kärlek och uppmärksamhet. Men för att kunna behandla trädet på rätt sätt är det viktigt att känna till hur de är uppbyggda i rot, stam och grenar. Det gäller framför allt beskärning som ska göras kontinuerligt.

Som tur är kan du vända dig till oss på Trädfällning24 så hjälper vi dig. Vi är experter på alla sorters träd och vet hur de ska tas hand om för att må bra. Trädgård med träd kräver större engagemang än en utan. Men vi kommer gärna ut kostnadsfritt för att titta på trädet som behöver vårdas, därefter får du en offert med pris.