Kilar vid trädfällning

 1. Trädfällning24
 2. Nyheter
 3. Kilar vid trädfällning

Vid trädfällning finns det flera olika slags verktyg och utrustning man kan använda sig av. Eftersom det finns olika sätt att fälla träd på så varierar även behovet av utrustningen. Vid markfällning ser exempelvis utrustningen annorlunda ut jämfört med sektionsfällning. I denna artikel tänkte vi fokusera på en utrustning som kallas för kil.

Men två verktyg som alltid måste finnas med är erfarenhet och utbildning. Trädfällning kanske ser enkelt ut men det är långt ifrån hur verkligheten ser ut. Det är ett tungt arbete och vad som helst kan i princip hända. Även om man har noggranna planer och uträkningar så är träd oberäkneliga och de kan falla hur som helst.

Som professionella trädfällare och arborister har vi däremot allt i åtanke när vi fäller träd. Vi har alltid en plan b om olyckan skulle vara framme. Men framför allt arbetar vi för att förhindra olyckor och minska riskerna. Alla våra arborister och trädfällare är utbildade och har lång erfarenhet inom branschen. Du kan alltså känna dig trygg med att kontakta oss på Trädfällning24.

Innan vi utför ett uppdrag ser vi till att komma ut på plats för att titta på uppdraget. Detta gör vi helt kostnadsfritt för att kunna bedöma hur trädet ska fällas. Efter mötet skriver vi ihop en offert som vi skickar till dig, även den är kostnadsfri. Det är dessutom helt upp till dig om du vill acceptera den eller inte.

 

Kilar vid trädfällning är viktiga verktyg

En relativt vanlig trädfällningsmetod är markfällning. Det innebär helt enkelt att trädet fälls direkt från marken med hjälp av diverse verktyg. Et av dessa verktyg är kilen som spelar en stor roll. Förutom en kil behövs även motorsåg (för att såga i trädet) och en yxa (för att slå in kilen).tree-1263801_1920

Själva grunden för säker trädfällning med precision är en bra brytmån. Brytmån är det avsnitt av trä som lämnas kvar som ”gångjärn” under fällningen. Den är till för att vara säker på att trädet bara faller i den riktning som man valt. Det är viktigt att brytmånen varken är för bred eller smal.

Kilar vid trädfällning används för att säkra brytmånen. Så här går processen till när man använder kilar vid trädfällning:

 • Svärd sticks in bakom brytmånen
 • Samma sak görs från andra sidan
 • Kilen sätts in, eller ett brytjärn
 • Trädet fälls och fällaren gör en snabb reträtt snett bakåt

Man kan även använda två kilar vid trädfällning. Allt beror helt och hållet på förutsättningarna. Kilen ser även till att motorsågen inte fastnar under trädet.

Förutom kilar vid trädfällning är det viktigt att ha rätt säkerhetsutrustning. Här är några av de absolut viktigaste säkerhetsutrustningarna:

 • Hjälm: För att skydda huvudet mot fallande grenar och liknande
 • Skyddsglasögon: För att skydda ögonen mot flisor och liknande
 • Blåställ: För att skydda benen om något skulle gå snett med motorsågen
 • Första hjälpen kit: Om olyckan skulle vara framme och sår behöver tas hand om
 • Mobil: För att skaffa hjälp snabbt om något skulle hända