Räddning av katt i träd

  1. Trädfällning24
  2. Nyheter
  3. Räddning av katt i träd

raddning-av-katt-i-tradVåra kära vänner katterna gör inte alltid det som är bäst för dem och ibland är det väldigt frestande att klättra upp i ett träd, desto högre desto bättre. Sen händer det rätt ofta att katterna blir lite rädda när de väl har kommit upp. Självklart gör det ont av att se våra små vänner sitta och jama högt uppe i trädet för att de inte vågar komma ner. I många fall så kan katterna sitta kvar i flera dagar.

Om en katt har tagit sig upp för egen maskin i ett träd så kan de också klättra ner, dock så kan det ta flera dagar vilket är jobbigt både för katten och omgivningen. Försök att locka katten med mat och vatten. Ställ fram skålar nedanför trädet så katten lätt kan se dessa vilket är väldigt lockande. Det kan ta ett dygn eller så innan katten tar mod till sig.

Förr i tiden brukade man ringa brandkåren som kom ut med en brandbil och hämtade ner katten via stegen. Numera har både brandkåren och räddningstjänsten slutat göra detta då det inte längre finns pengar hos kommunerna för denna typ av räddningsuppdrag.

Om du själv funderar på att klättra upp i ett träd från stege eller liknande bör du tänka dig för en extra gång då det ofta sker olyckor här. När man kommer upp till katten och ska ta den i sin famn finns det en stor risk att katten fräser till eller försöker riva personen som kommer upp eftersom den är rädd, och det har hänt att personen i fråga har ramlat ner och skadat sig allvarligt.

 

Få ner en katt från träd

Vårt första tips för dig som är privatperson och vill rädda en katt i träd är att ringa den lokala klätterklubben och fråga dem om någon kan tänka sig att komma till undsättning och rädda din katt. Oftast kan de göra det för en relativt liten kostnad.

Om du inte lyckas med att få någon intresserad där så prova att gå in på Facebook och lägg upp bilder och film på den stackars katten och dela sedan bilden bland alla dina vänner så är chansen stor att någon i bekantskapskretsen känner någon som har klättererfarenhet, skylift, stege o.s.v som kan hjälpa dig.

Sista alternativet som också är det dyraste är att ta in en trädfällare eller arborist som klättrar i träd hela dagarna. För dessa yrkesmän är detta ett jobb som vilket som helst och man behöver ta betalt för sina timmar även om det handlar om att få ner katt från träd.

Vi får väldigt ofta in samtal och förfrågningar om att ta ner katter, rep, radiostyrda flygplan, helikoptrar, drönare, quadcopters mm. från höga träd och tak.

Priser för ovanstående uppdrag är ett fast pris på 3,000 kr inkl moms under vardagar och 3,500 kr inkl moms efter kl 18:00 eller helg. Beloppet faktureras mot faktura med en betalningstid på 30 dagar.

Ni kan ringa oss mellan 08-20 alla dagar i veckan på 020 – 910 440 om ni behöver hjälp med ovanstående eller helt enkelt vill ha vanlig trädfällning.

 

5 saker att tänka på vid beställning av katträddning

1. Står trädet på din tomt, grannens, kommunen eller ett företags mark? Om du inte äger marken bör du informera ägaren att din katt sitter i trädet och att du bett en arborist att hjälpa dig. Normalt kastar vi upp en rep med en tyngd längst fram men detta vågar vi inte göra när det sitter en katt i trädet eftersom risken finns att vi träffar katten. Vi klättrar därför upp i trädet med spikskor vilket kan ge märken i trädet. Normalt skadas inte trädet av det men det kan bli fula märken. Vi kan inte hållas ansvariga för detta utan du som kund och beställare får stå för denna risk/ansvar mot ägaren av marken.

2. Håller trädet för en vuxen person att klättra i?

3. Normalt tar en katträddning ca 15 minuter men i de fall katten klättrar ut på en tunn gren eller högt upp i trädet där vi inte kan följa efter försöker vi att få ner katten under 1 timme. Om det tar längre tid och du vill vi ska fortsätta försöka så kostar det 750 kr inklusive moms per timme.

4. Vi måste sätta vår personals säkerhet först. Ofta är katterna inte glada utan rädda när vi kommer upp till dem och de rivs, bits, kissar på oss och hoppar ibland. Det kan även hända att de slingrar sig ur vårt grepp så de ramlar ner. Vi tar inget ansvar för kattens säkerhet och kan ej hållas ansvariga för detta.

5. Eftersom vi får boka av andra jobb för att utföra katträddningen så kommer vi fakturera dig för katträddningen från att du blivit uppringd av vår arborist och godkänt att han kommer ut och hjälper dig, även om du ringer och avbokar för att katten har kommit ner självmant, ramlat ner, eller någon annan har hjälpt dig.

Vi har räddat hundratals katter genom åren över hela Sverige och det är bara en katt som hoppat ner från en gran och skadat sig så allvarligt att den behövt avlivas.

Om du vill ha hjälp med katträddning så fyll i kontaktformuläret tillsammans med ditt personnummer så ringer vi upp dig.