Trädfällning med teknik som funkar

  1. Trädfällning24
  2. Nyheter
  3. Trädfällning med teknik som funkar

Det finns alltid risker förenade med trädfällning. Helst av allt ska det lämnas över till proffsen och privatpersoner avråds från att ge sig på det själva. Man kanske tror att man har läget under kontroll men rätt var det är kan trädet falla åt en oväntad riktning. Trädfällning är generellt oförutsägbart och vad som helst kan i princip hända. Det är faktiskt ett av de mest riskabla momenten inom skogsarbetet.

För att lyckas med trädfällning måste tekniken vara rätt. Oavsett vilken metod som används måste det finnas goda kunskaper och erfarenheter för att lyckas med fällningen. De olika metoderna har däremot olika tekniker och saker man måste ha i åtanke.

 

Trädfällning med teknik som skiljer sig

Det finns olika sätt att fälla träd på. Vilket sätt som lämpar sig bäst för just ditt träd beror däremot på. Att göra en bedömning innan trädet fälls är viktigt för att kunna avgöra den mest gynnsamma fällningstekniken. Trädfällning med teknik som är anpassat för trädet är första steget för att lyckas med uppdraget.Att-anlita-en-arborist

Vid en bedömning tittar man på trädet och hur det mår. Om den har drabbats av sjukdom eller röta är det inte säkert att det går att klättra i till exempel. Man tittar även på hur stort trädet är och hur högt det är, samt trädets placering. Om den står nära hus eller elledningar är det viktigt att fälla trädet med en metod som tillåter hög precision.

På Trädfällning24 kommer vi alltid ut kostnadsfritt för att göra en bedömning av trädet innan det fälls. Efter bedömningen skickar vi en offert till dig med pris för uppdraget. Det är helt upp till dig om du vill acceptera offerten eller inte.

 

Olika metoder för trädfällning och deras teknik

Trädfällning utförs ofta i villaområden där det är ont om plats. Därför används manuell sektionsfällning ofta eftersom det är den metod som tillåter högst precision och den är även mest kostnadseffektiv för dig som kund.

Manuell sektionsfällning är en avancerad teknik som kräver mycket kunskap och erfarenhet. Inte bara inom fällning men trädklättring. Tekniken går helt enkelt ut på att arboristen klättrar upp i trädet och fäller det bit för bit. Att klättra med en motorsåg är förenat med många risker och bör endast lämnas åt proffsen.

Markfällning är också en kostnadseffektiv metod. Däremot kräver den att trädet kan falla fritt utan att förstöra saker i omgivningen. De flesta träd har en naturlig fallriktning och det är denna riktning trädet helst ska fällas. Men den naturliga fallriktningen är inte alltid den riktning trädet kommer ta när det väl faller. Till en viss gräns kan man tvinga trädet att falla mot den naturliga fällriktningen, men till priset av ökade risker.

Trädplockning är ett alternativ när trädet varken går att klättra i eller kan fällas från marken. Fällningen sker fortfarande i bitar men av en lastbil som är monterad med en kran som har både såg och grip. Bitarna lastas direkt på flaket för att forslas till närmsta återvinningscentral.