Enkel och effektiv stubborttagning

  1. Trädfällning24
  2. Nyheter
  3. Enkel och effektiv stubborttagning

När ett träd har fällts blir det kvar en stubbe som kan vara rätt envis och svår att få bort. Det finns flera metoder att använda sig av för stubborttagning men en del är mer effektiva än andra. På Trädfällning24 använder vi den mest effektiva av dem alla: stubbfräsning. Därför är det en fördel att kontakta oss när du har en eller flera stubbar i trädgården du har tröttnat på. Hör gärna av dig via formuläret så ser vi till att kontakta dig så fort som möjligt med en kostnadsfri offert. Ibland kan vi behöva komma ut på plats för att titta på stubben men det gör vi självklart kostnadsfritt.

Stubbar behöver däremot inte bara bildas när ett träd har fällts. De kan även bildas naturligt genom att träd har drabbats av röta och brutits av, eller att stampartiet försvagats av hackspetthål. Men när ett träd faller på grund av storm eller kraftig vind, i förhållande till rotfästet, så kallas det inte för stubbe. Då bildas istället en rotvälta.

 

Olika sorters stubborttagning

Att ha kvar stubben efter trädfällning är onödigt. Först och främst är de inte särskilt vackra och det ser ännu värre ut när det växer ogräs på och runt dem. Dessutom fyller de ingen funktion i trädgården och är mest i vägen. Det blir svårt att klippa gräset med en massa stubbar i vägen och skapar en massa onödigt jobb.800px-Stump_grinder_001

Det finns alltså en mängd olika metoder för stubborttagning, en del mer effektiva än andra och en del mer tidskrävande än andra. Oönskade stubbar tas ofta bort med stubbrytare, grävmaskin eller stubbfräs. Annars är det vanligt att använda kaliumnitrat för att få stubben att ruttna.

Arbetet med stubborttagning blir enklare om du är förberedd och vet vilken teknik som funkar bäst. Vissa stubbar är enklare att ta bort än andra. Generellt kan man säga att åldern och storleken på en stubbe är de främsta faktorerna som bestämmer hur lätt eller svårt det blir med stubborttagningen.

 

Stubborttagning med stubbfräs

När det är många och stora stubbar som ska bort är den mest optimala metoden att använda en stubbfräs. Det är en maskin som slipar bort stubbarna och det är detta vi professionella använder vid stubborttagning. En stubbfräs är en stor och farlig maskin, det är därför viktigt att överlåta detta till experterna.

 

Bränn bort den

Om stubben är liten och det bara finns en så kan det vara smart att bränna upp den. Men det är viktigt att först och främst kolla med den lokala myndigheten om du faktiskt får lov att utföra en sådan stubborttagning. Ett tips är att då göra det under vintern eftersom risken för att branden sprids är mindre då.

För att bränna bort stubben behöver du borra några hål i den, hälla kaliumnitrat i varje hål och sedan hälla varmt vatten i hålen. Sen lägger du bara ved runt om och tänder på. Kaliumnitratet måste däremot absorberas av stubben först så att det oxiderar.