Behandla sjuka träd

  1. Trädfällning24
  2. Nyheter
  3. Behandla sjuka träd

Precis som oss människor kan även träd bli sjuka och drabbas av diverse sjukdomar. Sjukdomar som inte finns i Sverige kan snabbt spridas hit och det är viktigt att hålla sig uppdaterad om vilka sjukdomar som kan närma sig.

För de som har skog eller funderar på att plantera flera träd på sin tomt så är det viktigt att variera valet av trädslag. Planterar du en massa alm kan det få förödande konsekvenser när almsjukan kommer.

Det kan vara svårt att avgöra om ditt träd är sjukt eller inte. Om du märker någon av dessa indikationer kan det vara ett tecken på att trädet behöver vård:

  • Ovanlig barkstruktur som är spröd och faller av lätt
  • Hål eller bucklor i stammen
  • Bruna fläckar
  • Tidig förlust av löv eller löv som är missfärgade
  • Torrhet
  • Rötter som sticker upp

Det finns anledning att vara hoppfull även om du har sjuka träd. En del sjukdomar kan behandlas och behöver inte innebära en katastrof. Men ibland går det tyvärr för långt och den enda lösningen är då att fälla trädet helt. Är man däremot snabb med att fånga upp sjukdomar så ökar chansen att trädet kan räddas.

Kom ihåg att sjuka träd eller träd som har fallit kan utgöra en fara.

 

Sjukdomar i olika former

Det finns flera olika sjukdomar träd kan drabbas av. En del sjukdomar drabbar däremot bara en viss sorts träd, till exempel almsjukan som bara angriper alm.

För att hjälpa dig lista ut vad du ska titta efter har vi samlat några vanliga sjukdomar du kan hålla reda på.tar-stain-disease-1728438_1920

Fruktträdskräfta finns nästan överallt och den sprider sig rekordsnabbt. Det är en svampsjukdom som främst drabbar äppelträd i fruktträdgårdar. Vanliga lövträd kan även drabbas av fruktträdskräfta men brukar då kallas för lövträdskräfta.

Päronrost är en svampsjukdom som kan försvaga trädet. När trädet blir svagt sätts trädet i en hälsorisk men sjukdomen går att behandla relativt enkelt. Man kan känna igen sjukdomen på de små röda fläckarna som uppstår på bladen.

Askkottsjuka är en bedrövlig svampsjukdom som kan spridas via vinden. Bladen blir infekterade eftersom de attackeras och skapar ärr. I värsta fall kan hela trädet dö av sjukdomen.

Phythophthora är en parasit som sprider sig inne i trädet. Det är en sjukdom som kan resultera i trädens död väldigt snabbt. Den känns igenom genom såren som skapas på både stam och blad.

 

Trädens läkare behandlar sjuka träd

En del sjukdomar är skadligare och svårare att behandla än andra. Om du upptäcker sjuka träd i din trädgård kan du däremot kontakta trädens motsvarighet till läkare: arborister. Vi är experter på träd och vet vad som behövs göras för att hjälpa sjuka träd. Ibland kan det vara behandling men i vissa fall kan det handla om fällning.

Du kan enkelt kontakta oss på Trädfällning24 för att få hjälp med dina träd. Vi återkommer så snabbt vi kan och bokar en dag där vi kan komma ut för att titta på dina sjuka träd, kostnadsfritt. Därefter får du en offert.