Rot- och rutavdrag – inte samma sak

  1. Trädfällning24
  2. Nyheter
  3. Rot- och rutavdrag – inte samma sak

Washing-Machine-Repairhedge_trimming_573x379

Många blandar ihop begreppen rot- och rutavdrag och vet egentligen inte skillnaden på dem heller. Dock är det en stor skillnad på dessa, de används vid olika typer av tjänster och arbeten och själva skattereduktionen ser olika ut beroende på om du använder dig av rot eller rut.

 

Krav på dig som konsument

Rot- och rutavdrag innebär att du har möjlighet att få skattereduktion på vissa typer av jobb, utförda i din bostad. Roten ger dig en reducering på 30% av arbetskostnaden medan rut är högre och ger en reduktion på 50% av arbetskostnaden. Sammanlagt får rot- och rutavdraget uppnå 50.000 kr per person och år.

Det som bestämmer hur mycket rot- och rutavdrag du kan få baseras på din inkomst och hur många andra avdrag du gör. Givetvis är det du som konsument som är ansvarig för att du uppfyller villkoren för att kunna utnyttja skattereduktionen. Några av de krav du måste uppfylla för att bli giltig för rot- och rutavdraget är bland annat:

  • Vid beskattningsårets slut måste du ha fyllt minst 18 år.
  • Antingen betalar du skatt för minst 90% av din totala inkomst, alternativt är du bosatt i Sverige.
  • Betalningen av arbetet måste ske innan årsskiftet för att skattereduktionen ska kunna komma med i din skattedeklaration nästkommande år.

Utöver dessa punkter finns det krav på att du givetvis måste ha rut- och rotavdrag kvar att utnyttja och att du måste betala tillräckligt mycket i skatt för att kunna dra av på rot- och rutarbeten. Du måste även äga bostaden under den period då arbetet utförs och rot- och rutavdraget utnyttjas. Det är även krav på att du måste bo antingen heltid eller delvis i bostaden. Om du har mer än en bostad, exempelvis ett sommarhus, räknas även detta som en godkänd bostad. Det är krav på att bostaden där arbetet ska utföras är utrustad med bekvämligheter och installationer som är grundläggande för en bostad.

Tänk också på att företaget som du anlitar måste ha F-skatt och att ni måste avtalat med varandra innan att du tänkt använda dig av skattereduktionen. Därefter är det hantverkaren som sedan ansöker om själva rot- eller rutavdraget åt dig.

Kraven för att vara giltig för rut- och rotavdrag är många så var noga med att alltid kolla upp att du är godkänd och giltig för att kunna utnyttja förmånerna.

 

För vilka tjänster kan man utnyttja rot- och rutavdraget?

Rot betyder reparation och underhåll där även om- och tillbyggnad räknas in i de godkända arbeten där rotavdraget får utnyttjas. Rotavdraget kan ges på jobb som bland annat slipning och byte av golv, kakel- och klinkersättning, reparation och underhåll av entrétrappor och balkonger eller exempelvis ombyggnad av ett hus planlösning. Rut innebär rengöring, underhåll och tvätt. Jobb som är giltiga för rutavdrag är exempelvis städning, barnpassning eller trädgårdstjänster.

Giltiga rot- och rutarbeten rör sig alltså om arbeten som utförs i, eller i närheten av, den bostad som du både ska äga och bo i. Som ovan nämnt kan det även handla om ett sommarhus eller till och med en bostad som du äger men som dina föräldrar bor i. Det är även viktigt att veta att både rot- och rutavdraget enbart innefattar själva arbetskostnaden. Kostnad för maskiner, materialkostnad eller upprättande av energideklarationer ingår alltså inte i varken rot- och rutavdraget. Det kan vara klokt att du alltid dubbelkollar att det jobb du vill få utfört är giltigt för skattereduktion.

 

När kan man inte använda rot- och rutavdraget?

Givetvis kan du inte använda dig av rot- och rutavdraget om du personligen inte uppfyller de kriterier som krävs för att vara godkänd. Om det skulle visa sig att du inte uppfyller kriterierna för avdraget men ändå skulle försöka utnyttja det, kan du bli debiterad gentemot företaget du anlitat på den summa som reduktionen är på. Om du tjänar 26.000 kronor i månaden och betalar 32% i kommunal inkomstskatt är du giltig att utnyttja maximal skattereduktion. Om du däremot har ränteutgifter eller stora avdrag för exempelvis resor till och från jobb kan du inte längre utnyttja maximal skattereduktion. Detta på grund av att dessa avdrag helt enkelt minskar utrymmet för skattereduktion.

 

Håll koll!

Reglerna för rot- och rutavdraget förändras och förnyas emellanåt så det kan vara klokt att du försäkra dig om hur det ser ut när det blir aktuellt för dig att använda det.