Plattläggning – enkelt och snyggt

  1. Trädfällning24
  2. Nyheter
  3. Plattläggning – enkelt och snyggt

Dags att göra en förändring i trädgården? Det finns relativt enkla och kostnadseffektiva sätt för att piffa upp i trädgården, göra uppfarten finare och samtidigt höja värdet på huset. En metod som blir allt vanligare idag på grund av alla fördelar som finns är plattläggning. Eftersom variationerna är oändliga finns det olika skäl till varför man väljer plattläggning. Det kan exempelvis vara:

  • En uteplats eller veranda i marksten. Plattläggning kan ge en snygg och hållbar uteplats som kräver mindre underhåll än en vanlig veranda i trä.
  • En gång eller uppfart i sten. Det kan vara allt från några få meter mellan hus och friggebod eller en hel biluppfart. Oavsett är plattläggning ett snyggt alternativ som förhöjer huset. Om du funderar på plattläggning för bil måste du vara noga med att uppfylla kraven på hållbarhet som är större.
  • En begränsad yta som är en detalj i helhetsbilden. Du kanske är intresserad av att lägga sten runt din damm eller skapa underlag för någon form av aktivitetsyta. Fördelen med plattläggning är att det finns så många variationer att du enkelt kan skapa det som passar just dig.

Plattläggning kräver egentligen inte så mycket av trädgården. Grundförutsättningen är att det finns en lämplig markyta att arbeta med. Endast fantasin sätter gränserna men plana ytor är generellt enklare att arbeta med och sätta sten på. Självklart går det även att stensätta en överväxt skogsdunge i en backe men det krävs mer jobb.mike-tinnion-328130-unsplash

När det kommer till plattläggning går det alltid bra att kontakta ett proffs som kan hjälpa till. Fördelarna med att kontakta en expert är rätt tydliga: du får mer tid till annat, du slipper krångla och det är helt enkelt smidigt. Det gäller att inte slarva med detaljerna eftersom fel straffar sig. Det kan leda till problem på längre sikt om saker som vattenavrinning eller bärlager fallerar.

Det skadar aldrig att ta in offerter från experterna eftersom det är helt kostnadsfritt. Först därefter kan du bestämma dig om du vill ha hjälp eller ska ge dig på det själv.

 

Stora möjligheter med plattläggning

Alla plattläggningar ser olika ut. Om du jämför två trädgårdar med plattläggning kommer du se att resultatet varierar mycket. Den ena trädgården kanske har gjort en uppfart med stora, fyrkantiga stenar i svart medan den andra trädgården har en uteplats med stenar i varierande storlekar och färger.

Det finns en hel uppsjö av olika material när det gäller marksten. Livslängd, pris, läggningsteknik och kombinationsmöjligheter skiljer sig åt beroende på om du väljer att anlägga med kullersten, gatsten, naturstensplattor, tegel eller betong. Det finns i varierande storlekar och färger så att du verkligen kan hitta en lösning som passar dig, din trädgård och ditt hus.

Ett tips vi vill ge är att kombinera storlekar och färger för att skapa något extra unikt. Det gäller att vara fantasifull och kreativ när det kommer till plattläggning, då blir resultatet som allra bäst. Känner du att kreativiteten inte flödar kan du alltid kontakta en expert.