Olika planteringar

  1. Trädfällning24
  2. Nyheter
  3. Olika planteringar

Om det finns något som kan liva upp en trädgård så är det planteringar av olika växter. Speciellt träd kan lyfta en annars tråkig trädgård och skapa vindskydd, insynsskydd och bullerskydd. Man får alltså inte bara en vacker växt utan även en massa användbara funktioner på köpet.

Men för att kunna njuta av ett träd så länge som möjligt är det viktigt att vara noga med planteringen. Att plantera träd i sin trädgård är inte lika komplicerat som att plantera en skog men det kräver noggranna förberedelser och kunskaper.

 

Planteringar i trädgården

Planteringar som görs rätt kan vara avgörande för trädets framtida utveckling. Det finns planteringar som har gått så illa att trädet inte har överlevt många år, det är alltså viktigt att skaffa så mycket kunskap som möjligt innan trädet planteras. Det gäller att ge trädet en så god start som möjligt så att flera generationer kan njuta av det. Här är några goda råd kring planteringar av träd:dirt-947985_1920

  • Plantera gärna under hösten, då är jorden naturligt fuktig och trädets kraft kan läggas på utvecklingen av rotsystemet istället för knoppsättning
  • Plantera inte trädet för djupt, rothalsen ska inte täckas av jord
  • Plantera hellre för högt än för lågt
  • Använd en stör med trädband för att ge trädet stöd så att det växer rakt
  • Vattna trädet hela första säsongen så det kan rota sig ordentligt utan vattenbrist

 

Planteringar i skogen

Plantering av träd görs inte endast i trädgårdar. Som skogsägare finns det krav på att anlägga ny skog efter avverkning. Det finns olika metoder att välja mellan för att anlägga ny skog men den populäraste är plantering. Det är även den säkraste metoden för återbeskogning.

Planteringar i skogen ger möjlighet att ändra sammansättningen på den nya skogen. Den gamla skogen kanske inte var den bästa från tillväxtsynpunkt. Men genom att välja rätt plantor kan skogen bli härdigare, växa snabbare eller ha andra önskvärda egenskaper. Men det är viktigt att komma ihåg att plantorna ska vara anpassade efter den plats där de ska växa. För att få plantor av rätt härkomst bör du därför beställa i god tid innan planteringen.

Planteringar kan utföras på nästan alla marktyper och det vanligaste är att plantera ett till tre år efter avverkning. Det är vanligt att anlita en expert som gör alla planteringar eftersom det kräver rätt kunskap och kompetens. Att plantan är rätt placerad är exempelvis en förutsättning för att plantan ska kunna växa och överleva.

Innan planteringen görs, med fördel, markberedning. Det ger plantan optimala förutsättningar att överleva och växa bra. Utan markberedning är risken dessutom stor för snytbaggeskador.

Allt detta är proffsen medvetna om. Du kan vända dig till oss på Trädfällning24. Vi erbjuder olika tjänster för skogsägare och ser till att skogen utvecklas så bra som möjligt. Fyll i formuläret och beskriv vad du behöver hjälp med så återkommer vi så snabbt vi kan. Du får en kostnadsfri offert och det är helt upp till dig om du vill acceptera den eller inte.