Ölandstokbeskärning – Så gör du bäst

  1. Trädfällning24
  2. Nyheter
  3. Ölandstokbeskärning – Så gör du bäst

Ölandstok är en växt som precis som namnet antyder förekommer naturligt på bland annat Öland. Den förekommer även naturligt på Gotland och Åland. I Sverige odlas den ofta som en trädgårdsväxt och ibland även som häck. Den kan bli upp till 1 meter hög och känns igen via de blekta gula blommorna som blommar i stort sett hela sommaren. Ölandstoken är lätt att känna igen och påminner en del om smörblommor. Bladen är vanligtvis sammansatta i fem, tre eller sju. En ölandstok mår som bäst när den planteras i sol till halvskugga. Den kan även planteras tillsammans med andra växter och i större grupper. Eftersom det finns olika sorter är det även möjligt att kombinera dessa för att få en vacker blomsterprakt.

Precis som med alla andra växter är det viktigt att ta hand om sin ölandstok på rätt sätt. Som tur är så är ölandstok relativt tåliga så det gör inget om den beskärs för mycket.

 

Hur mycket vågar man beskära en ölandstok?

Att ha grundläggande kunskap om olika moment i trädgården hjälper oss att ta steget till att arbeta med våra växter. Med lite erfarenhet blir vi bara bättre och kan skapa växter som inte bara är vackra utan som även mår bra.

Ölandstokbeskärning kan göras i princip när som helst på året eftersom det som sagt är relativt tåliga växter. Däremot finns det olika årstider som lämpar sig bäst beroende på vad du har för mål med din ölandstokbeskärning. Tidigt på våren brukar ölandstoken skjuta mer skott och bli tätare medan det är bättre att beskära direkt efter blomning för att gynna blomningen.

Det finns generellt två olika typer av ölandstokbeskärning: föryngring eller formklippning. Formklippning är mer för den som har sin ölandstok som prydnadsbuske och vill att den ska ha en form som ser estetiskt tilltalande ut. Ölandstokbeskärning kan exempelvis göras genom att klippa ner busken helt med ett par eller några års mellanrum. På så sätt får den en nystart och den ser även snyggare ut eftersom den inte tappar formen lika lätt.shear-1336374_1920

Ölandstokbeskärning kan även ske genom att putsa den lätt under sommaren. Använd din egen bedömning för att avgöra vilken metod som passar bäst för tillfället. Föryngring passar bra när ölandstoken börjar bli lite risig.

Du behöver alltså inte känna dig orolig om du råkar utföra din ölandstokbeskärning lite för hårt eftersom det antagligen bara är bra för växten. Känner du att du vill ha mer kunskap innan du ger dig på det kan du alltid ta kontakt med en expert på ölandstokbeskärning.

 

Osäker över din ölandstokbeskärning?

Om du känner dig osäker kring din ölandstokbeskärning kan du alltid kontakta oss på Trädfällning24. Vi är experter på allt inom beskärning och trädfällning och kan hjälpa dig med det mesta. För att se till att din ölandstokbeskärning blir så bra som möjligt kommer vi gärna ut på ett kostnadsfritt möte för att avgöra hur den ska göras. Därefter får du en offert med pris för jobbet.