Gräsklippning – en evig syssla

  1. Trädfällning24
  2. Nyheter
  3. Gräsklippning – en evig syssla

Om det finns något som tar tid och energi i trädgården så är det gräsmattan. Den ska gödslas, klippas och vattnas för att hållas grön och tät. Hade man frågat villaägare hur den perfekta gräsmattan ser ut hade de antagligen svarat att den är smaragdgrön, tät och välskött med raka kanter mot rabatten. Men den perfekta gräsmattan är svår att uppnå om man inte har engagemang, tid eller kunskap. Speciellt gräsklippningen gör att många drar djupa suckar.

Allt fler väljer att få hjälp med sin gräsklippning, antingen under hela sommaren eller bara under en vecka när de är bortresta. Speciellt under sommaren är det en fördel att få hjälp av någon som kan sköta vattningen och gräsklippningen. Att få hjälp med trädgården är flexibelt och det är helt och hållet du som sätter grunden för samarbetet. Du kanske bara vill ha hjälp under ett tillfälle? Det går utmärkt i sådana fall. Eller så vill du ha hjälp året runt? Det går minst lika bra.

 

Gräsmattan hålls fin med gräsklippning

Gräsklippning är ett av de viktigaste sätten för att gräsmattan ska kunna växa och frodas. Att det är så enkelt som att ta gräsklipparen och dra den över området är däremot inte helt sant. Det är viktigt att tänka på hur man klipper, hur mycket man klipper och när man klipper. Gräsklippning måste alltså göras noggrant även om många ser det som en evig och tråkig syssla.

Ett vanligt misstag många gör med sin gräsklippning är att de klipper alldeles för mycket. Det känns säkert lockande att klippa ner gräset så mycket somdaniel-watson-75022-unsplash möjligt så att du slipper klippa det igen på ett tag, men sanningen är att det straffar sig. Klipps gräsmattan för kort kan den lättare få problem med uttorkning och sjukdomar eftersom gräset blir svagt. Det i sin tur blir jobbigt för dig att åtgärda.

Tips: Klipp aldrig bort mer än en tredjedel av grässtråets totala längd vid varje gräsklippning.

Efter gräsklippningen är det en bra idé att låta ett tunt lager gräsklipp ligga kvar som skyddar gräset. Se till att lagret inte är för tjockt eftersom det kan kväva gräset.

 

Korta råd inför gräsklippning

  • Ha vassa knivar på gräsklipparen så det blir en fin snittyta
  • Börja med att klippa gräset på klipparens högsta nivå, sänk successivt till önskad nivå
  • Klipp ner gräset stegvis om det blir för högt, då skadas inte gräsets tillväxtzon
  • Om gräsmattan blir gul efter gräsklippning så har det klippts för kort

 

Så ska gräsklippning göras

När det är dags att klippa gräset så ska det klippas ofta. Cirka 1-2 gånger i veckan är lagom tills sommaren kommer och tillväxten minskar. Då behöver den inte klippas lika ofta.

Klippningen ska göras i olika riktningar för bästa resultat. Det undviker dessutom att det blir ränder i gräsmattan. Den blir även jämnare.

Tips: klipp den skuggiga gräsmattan något högre än den som ligger soligt. Inget gräs trivs riktigt bra i skugga, tillväxten där är långsammare.