Fälla träd med tillstånd – Så funkar det

  1. Trädfällning24
  2. Nyheter
  3. Fälla träd med tillstånd – Så funkar det

Det finns mycket som kan gå fel vid trädfällning. Trädet kan trilla åt ett oväntat håll och falla över hus eller elledningar, skador kan uppkomma i samband med hantering av motorsåg och i värsta fall kan du bli betalskyldig för att trädet har fällts. Men det finns alltid sätt att undvika olyckor och oväntade överraskningar. Först och främst är trädfällning en uppgift som alltid ska lämnas över till proffsen, oavsett hur enkelt det ser ut att vara. För det andra är det extra bra att kontrollera om trädet faktiskt får fällas eller inte.trunk-2728463_1920 Fälla träd och tillstånd går inte alltid hand i hand men det finns speciella undantag. Se alltid till att kontrollera vad som gäller för just dina träd som ska fällas.

Oss på Trädfällning24 kan du alltid kontakta för hjälp med både fälla träd och tillstånd. Istället för att du ska ringa runt en massa för att ta reda på reglerna så kan vi hjälpa dig. Oftast vet vi vad som behövs göras i en sådan situation och ser till att du får alla svar du behöver.

För att komma i kontakt med oss behöver du bara fylla i formuläret och berätta vad du behöver hjälp med, sen kontaktar vi dig så fort som möjligt. Vi bokar in ett möte där vi tittar på trädet, helt kostnadsfritt så klart. Därefter får du en offert med pris som du kan ta ställning till. Det finns aldrig krav på att du måste acceptera den.

 

Behövs det tillstånd för att fälla träd?

Fälla träd och tillstånd är två saker som oftast inte är ihopkopplade men som kan vara det. Generellt krävs inget tillstånd för att fälla träd av vanligt förekommande arter utanför planlagt område. Handlar det om trädfällning inom strandskyddat område eller om området är skyddat för dess naturvärden så kan det däremot krävas tillstånd.

Strandskyddade område kan kräva strandskyddsdispens för att fälla träd om det kan avhålla allmänheten och/eller förändra livsvillkoren för växt- och djurliv.

I detaljplanen finns ofta ingen reglering av trädfällning, men i vissa detaljplaner krävs marklov för att fälla träd om trädet har en viss diameter.

Att man inte får fälla träd på grannens eller kommunens mark är däremot uppenbart för dem flesta. Det kan bli en dyr historia att fälla träd utan tillstånd. Det finns däremot de som hugger ner träd utan tillstånd, både på grannens och kommunens mark. Konsekvenserna av att fälla träd utan tillstånd kan i värsta fall vara flera hundratusen kronor. Hör av dig till oss kostnadsfritt så hjälper vi dig reda ut allt som krävs för trädfällningen.

Det största rådet vi kan ge dig är att inte fälla träd utan tillstånd. Se alltid till att kontrollera vad som gäller för ditt träd och din tomt. Vill du ett träd ska fällas på kommunens mark måste du alltid ta kontakt med dem för att få det godkänt. Se till att alltid fälla träd med tillstånd om det skulle behövas.