Beskära rönn med gott resultat

  1. Trädfällning24
  2. Nyheter
  3. Beskära rönn med gott resultat

Förr var rönn ett vanligt gårdsträd, antingen som ett vårdträd med rötter i fornnordisk kult och myt eller som ett vackert prydnadsträd med uppskattade bär. Trädet var ett av de vanligare stads- och prydnadsträden fram till 70-talet och man planterade gärna den lite större och mycket godare sötrönnen. Men sen hamnade den i bakgrunden på grund av konkurrens från av allt fler exotiska träd som dök upp.

Fördelen med rönn, förutom att det är vackert och bär på historia, är att det är ett anpassningsbart och tåligt träd. Den kan växa i princip var som helst. Det finns olika arter inom rönn men även om de har olika utseende så får alla rikligt med blommor i täta klasar på våren samt färgrika bär på hösten. Deras höstlöv är mycket vackra med sin röda färg.

Ett träd som rönn vill man ta hand om på bästa sätt så att det vackra bevaras. Därför är det viktigt att beskära den så att ljuset når kronan och bären samt blommorna kan utvecklas.

Osäker på hur man ska beskära rönn? Då kan du kontakta oss på Trädfällning24. Vi är experter på träd och ser till att din rönn får den vård som behövs. Fyll i formuläret med information om ditt ärende så kontaktar vi dig så fort som möjligt. Vi kommer gärna ut på plats för att titta på trädet innan vi skickar en offert med pris för ärendet, helt kostnadsfritt så klart.

Beskära rönn kan göras både när det är ungt och lite äldre.

 

Uppbyggnadsbeskärning

Generellt klarar sig rönnen själv, men däremot kan det krävas en viss uppbyggnadsbeskärning. Att beskära lönn görs då redan från början, med start ungefär år två på växtplatsen. Det kommer göra att trädet blir starkare.rowan-2655564_1920

Underhållsbeskärning görs under de tio första åren och är det viktigaste i trädets liv. Genom att beskära lönn på rätt sätt under den första tiden kommer det leda till ett friskare, hållbarare och mer välformat träd. Det är nu utåtriktade knoppar och grenar gynnas så att trädet får ett öppet växtsätt. Grenar med ofördelaktiga spetsiga vinklar tas även bort.

Alla nyplanterade plantor måste vattnas till dess att rotsystemet är fullt utvecklat. Förutom att beskära rönn som är unga är det även viktigt att hålla ett öga på trädet eftersom de kan angripas av en rad skadedjur och svampar. Om ett problem identifieras måste det lösas så snabbt som möjligt.

 

Beskära rönn efter uppbyggnad

Efter uppbyggnadsbeskärningen klarar sig rönnen rätt bra själv. Under vintermånaderna är det möjligt att beskära rönn mer drastiskt. Om du vill förbättra formen på kronan så ska den trimmas regelbundet mellan oktober och februari. Har den för mycket död ved behövs kronan tunnas ut, annars kan det orsaka tunn lövtäckning på utsidan av trädet.

Under juni kan kronan höjas genom att beskära rönn. Det är speciellt om du vill skapa ett träd med en välväxt trädstam.