Att undvika när du ska beskära björkar

 1. Trädfällning24
 2. Nyheter
 3. Att undvika när du ska beskära björkar

Alla känner nog igen björkar med deras vita stam med svarta fläckar. Björksläktet innehåller till och med några av Sveriges allra vanligaste lövträd. Fördelen med arten är att den är extremt köldtålig och förekommer därför i de tempererade delarna av norra hemisfären.

Det finns flera olika typer av björk som ser olika ut. Några är upprättstående och några är hängande. Men oavsett hur de ser ut är det viktigaste att ta hand om dem på rätt sätt. En viktig del av trädvård är beskärningen som utförs regelbundet. Att beskära björkar behöver däremot inte nödvändigtvis göras.

 

När det gäller beskärning

Beskärning kan vara ett rätt delikat ingrepp för en del träd. Vissa ska inte beskäras alls medan vissa ska beskäras regelbundet för att må bra och utvecklas.

När det handlar om ett träd som ska beskäras är det viktigaste av allt att göra det rätt. Du behöver känna till trädets anatomi, fysiologi och funktion. Utan dessa kunskaper kan det gå så illa att trädet dör helt och hållet.

Att beskära björkar är som sagt inget måste men ibland uppstår det situationer där det behövs. Då har vi framför allt två tips som du ska hålla dig till: beskär under rätt period och skada inte barken under beskärningen, den bortskavda nävern återbildas inte.

 

Rätt och fel vid beskärning av björk

Det viktigaste av allt vid att beskära björkar är att göra det under rätt period. Björkar är så kallade blödare vilket innebär att trädet helt enkelt savar, eller ”blöder”. De blöder däremot inte på samma sätt som oss människor. Blödningen innebär ett konstant flöde av sav. När ett snitt görs i trädet riskerar den att dräneras på sav. De kan tyvärr blöda till döds om de beskärs under en period är de blöder kraftigt.landscape-2577207_1920

När trädet väl blöder blir det svårare för såret att läka ordentligt. Därför måste du beskära björkar under den period när savflödet är som minst. Den perioden är relativt välkänd och kallas för JAS-perioden.

JAS står för juli, augusti och september. Snittytorna torkar snabbare under denna period vilket även minskar risken för svampinfektioner.

Här är fler träd som alltid bör beskäras under JAS:

 • Avenbok
 • Hästkastanj
 • Körsbär
 • Lönn
 • Magnolia
 • Mullbär
 • Näsduksträd
 • Tulpanträd
 • Valnöt

 

Hjälp med att beskära björkar

Att beskära björkar är alltså inte helt lätt om man inte vet vad man gör. Det kan tyvärr sluta i katastrof och med att björken dör på grund av blödning. Men allt beror även på hur hårt björkarna beskärs, en mindre beskärning brukar de kunna klara under fel period.

Som experter på träd kn vi hjälpa dig beskära björkar. Vi har både kunskap och erfarenhet som gör att dina björkar får bästa möjliga vård. Om du känner dig osäker kring om du vill ha hjälp eller inte så kommer vi gärna ut på ett möte, helt kostnadsfritt. Då kan vi titta på din björk och diskutera med dig hur du vill ha beskärningen. Efter mötet får du en offert.